Tisztelt Tagtársaim, Kedves Barátaim! Tisztelt Érdeklődők!

Tisztelettel üdvözlöm az 1248-ban Franciaországban alapított, 1950-ben újjáalakult, Párizsban bejegyzett Chaine des Rôtisseurs Világszervezet magyarországi nemzeti egyesületének honlapján!

 

Az 1990. január 2-án, Magyarországon bejegyzett Baráti Asztaltársaságunk tagjai amatőrök és profik, akik elkötelezett hívei az igényes, a tradíciókat megtartó, de akár merésznek tűnő, innovatív újításokat is felvállaló magas szintű nemzetközi gasztronómiának, nem feledve ugyanakkor az e téren híres magyar hagyományokat sem.

 

Egyesületünk tagjai a rendszeres, különböző helyszíneken történő baráti összejöveteleik alkalmával a középkori pecsenyesütők hagyományait követve, a vendéglátás kiemelkedő szintjét, profi mestereinek munkáját, a magas színvonalú étkezési kultúrát, az alkalmanként megkomponált különleges menüsorokat, a fogásokhoz illő borokat élvezik és értékelik.

 

Az összejövetelek, a kirándulások, és a tagországok társszervezeteinek képviselőivel tartott jó hangulatú együttlétek kiváló alkalmat nyújtanak egymás megismerésére, új társasági, baráti kapcsolatok kialakítására.

 

A Chaine Egyesület számára kiemelt jelentőséggel bír és támogatja a vendéglátás jövő generációjának nemzetközi szinten történő megjelenését és megmérettetését. 

A Chaine Egyesület által 2017. május 10-én megrendezett 2017. évi Nemzeti Ifjúsági Szakácsverseny győztese Pereszlényi Alexandra, a Gundel étterem sous-chef-je volt.

 

Merczi Gábor, Maitre Rotisseur irányítása alatt Alexandra alapos felkészülést követően vett részt Frankfurtban szeptember 8-án a “Jeunes Chefs Rotisseurs" Ifjúsági Szakács Világbajnokságon, ahol 21 versenyző mérte össze tudását.

 

A négy órás verseny győztese egy maláj lány lett, míg a második és a harmadik helyet egy holland és egy ausztrál fiatal séf nyerte el.

 

Alexandra, mint a verseny legfiatalabb résztvevője, ezen a versenyen is jól teljesített kis különbséggel lemaradt a dobogóról.

 

Az eredmény hirdetést követően ünnepélyes avatásra került sor, ahol Alexandra Rotisseur rangot és Chaine láncot kapott.

 

A 12 tagú nemzetközi zsűribe Barka Áron, Maitre Rotisseur a Continental Hotel executive chef-je kapott ez alkalommal ismételten felkérést. 

 

A Chaine des Rôtisseurs Világszervezet Igazgató Tanácsának 2016. októberi, Madridban megtartott ülésén döntés született a 2017. évi Ifjúsági Sommelier Világbajnokság helyszínéről. A magyar Chaine Egyesület program-javaslata került elfogadásra, így a rendezés jogát Magyarország nyerte el.

 

A Magyar Tudományos Akadémia Klubjában megrendezésre került 2017. évi Ifjúsági Sommelier Világbajnokságon a 14 országból érkezett, 31 év alatti versenyzők mezőnyében Magyarország képviseletében indult Szik Mátyás, a Four Seasons Hotel sommelier-je. 

 

A verseny pártatlanságát a 4 Master Sommelier-ből álló zsűri garantálta, akik az Egyesült Királyságból és az Egyesült Államokból érkeztek.

 

A szeptember 29. pénteki elődöntőben a versenyzőknek az elméleti tudásukról és gyakorlati felkészültségükről kellett számot adniuk, majd vak-kóstolást kellett végezniük. Az elődöntőt követően szeptember 30-án, szombaton reggel került kihirdetésre annak a 3 fiatal sommelier-nek a neve, aki a döntőbe bekerült. A délelőtt folyamán a három finalista a nyilvánosság előtt mérkőzött meg egymással gyakorlati feladatok elvégzésével, valamint borok és párlatok felismerésével, illetve zárófeladatként magnum pezsgő 16 pohárba töltésével.

 

A Világszervezet 60 főben állapította meg a össznézői létszámot, ebből Egyesületünk néhány tagja és támogatóink részére tudta biztostani a döntő megtekintését.

 

A világverseny eredményének kihirdetésére a 2017. szeptember 30-án este, a Corinthia szállodában került sor. A dobogó legmagasabb fokára az Egyesült Királyság versenyzője állhatott, a másodikra Ausztrália, a harmadikra az Egyesült Államok versenyzője. Az ünnepélyes eredményhirdetésen érmeket, okleveleket és támogatói felajánlásokat vettek át Marie Jones-tól, a Világszervezet alelnökétől és Klaus Tritschler-től, a Világszervezet Igazgató Tanácsának tagjától, a német Chaine Egyesület elnökétől. 

 

Az eredményhirdetést követően ünnepélyes tagavatásra, előléptetésekre, kitüntetésekre került sor.

 

A gálavacsorán 194 vendég vett részt, akiknek kb. fele volt magyar. A külföldi vendégekkel kapcsolatban érdemes tudni, hogy szinte minden kontinensről érkeztek. Az érdekesség kedvéért hadd soroljam: Francia Guyana, Martinique, Bahama, Mexikó, USA, Kanada, Dél-Afrika, Ausztrália, Szingapúr, Tajvan, Malajzia, Thaiföld, Ciprus, Ausztria, Németország, Hollandia, Egyesült Királyság, Finnország, Norvégia, Svédország. Igazán örülhetünk a széleskörű érdeklődésnek.

 

A klasszikus filmekre tematizált gálavacsora sikerét mi sem jelzi jobban, mint hogy a végén a vendégek állva tapsolva, hangos ovációval köszönték meg a fogadtatást, a pompás helyszínt, a fekete és fehér brigád teljesítményét, a fogások példátlanul gyors felszolgálását, a kitűnő ízeket, a jelmezeket, a zenét stb., egyáltalán a Corinthia munkatársainak előkészítő-lebonyolító munkáját. 

 

Számunkra különösen megtisztelő volt, hogy rövid időn belül két jeles világverseny rendezési jogát kaptuk meg. A 2015. évi Ifjúsági Szakácsversenyt követően a 2017. évi Ifjúsági Sommelier Világbajnokság megrendezésével bizonyíthattuk, hogy nagyszerű szakembergárdánkkal, professzionalizmusukkal a legmagasabb színvonalon tudtunk ez alkalommal is és e területen is teljesíteni.  

 

A Világszervezet jóváhagyásával, a Világversennyel egy időben tartottuk a magyar Chaine Egyesület a XVI. Grand Chapitre nemzetközi rendezvénysorozatát. A különleges alkalmat megragadva Marie Jones, a Világszervezet alelnöke ismét Budapestre látogatott.

 

A Corinthia szállodában megrendezésre került XVI. Grand Chapitre 2017. szeptember 30-i gálavacsorája előtt ünnepélyes keretek között került sor az Ifjúsági Sommelier Világbajnokság eredményének kihirdetésére, és a hagyományoknak megfelelően új tagok avatására. 

 

Az eddigi és az idei versenyek újabb lehetőséget biztosítottak gasztronómiai és kulturális hagyományaink bemutatására a társegyesületektől érkező külföldi vendégeinknek, az ifjúsági versenyzőknek és a zsűri tagjainak.

 

Programjainkról, valamint a korábbi rendezvényeinkről készített képek Egyesületünk honlapján, a Galériában megtekinthetők.

 

Egyesületünk irodája kész további információkkal, és a tagfelvétellel kapcsolatos általános tudnivalókkal szolgálni.

 

Vive la Chaine!

 

Novák Iván Péter elnök